Jakkesættet er et stilsikker klassikker, som alle mænd bør have en udgave af hængende i skabet. Det kan bruges i mange forskellige situationer, hvornår sættet kan bruges afgøres af designet og stilen. Stoffets farve har noget at sige, når det kommer til, om jakkesættet skal bruges til begravelse eller bryllupsfest.

Der er også stor forskel på om man mixer med et sort slips eller en farverig butterfly. Mangler du et nyt jakkesæt, er det op til dig, hvilken stil du vælger, men uanset hvad er det vigtigt, at pasformen er rigtig.

Her kommer der derfor en kort vejledning til, hvad du skal se efter, når du skal købe et jakkesæt, der sidder pænt og passer til dig.

Skulderpartiet

Skulderpartiet er først og fremmest et af de steder, hvor pasformen skal være rigtig, og hvor mange går galt i byen. Det kan være svært at få tilpasset hos en skrædder modsat eksempelvis bukselængde, derfor er det vigtigt at få rigtigt, når du køber din jakke. Jakkens skuldre bliver kaldt for bærestykket, og det skal sidde rigtigt. Syningerne i skuldrene skal gå præcist til skulderkanten eller et lille stykke ud over.

Det er vigtigt, bærestykket ikke er for kort, da det ellers kan få hele jakken til at rynke på ryggen og sidde forkert. Mange jakkesæt har polstring i skuldrene – hvis du har brede skuldre, er det en god idé at undgå for meget polstring.

Ærmelængden

Der er spredte holdninger til, hvordan ærmelængden skal være i det perfekte jakkesæt. En klassisk holdning til længden er, at 2,5 cm af skjorteærmet skal kunne ses, andre mener, skjorten kun skal kunne ses når armen bliver bukket.

Der er altså forskellige holdninger til længden, og hvad du skal vælge, afhænger af, om du gerne vil have et helt klassisk traditionelt jakkesæt, eller et mere moderne et. Afhængigt af om det er til festbrug, begravelse eller arbejdspladsen, kan du enten vælge et nytænkt design eller det traditionelle.

Se også: Køb af jakkesæt til fest

Bukselængden

Ligesom der er forskellige holdninger til ærmelængden, er det også forskelligt, om man helst vil have et korte bukseben, eller et langt. Buksebenet kan både have et ombuk eller være foruden. Traditionelt skal buksebenet lige netop røre ved skoen, men flere moderne jakkesæt har stumpende bukseben.

Det er op til dig, hvad du foretrækker. Det er en god idé både at prøve nogle traditionelle jakkesæt og de moderne, før du vælger dig for et endeligt.