Jakkesæt vs. smoking

Når det kommer til at klæde sig lidt finere på, enten til hverdag eller fest, så er der ofte mange som ikke kender forskel på et jakkesæt og en smoking, og med god grund; der er ikke en særlig stor forskel mellem de to. Og så alligevel.

Du kan f.eks. ikke tage smoking på når du skal på arbejde. Her kan du læse hvad forskellen er på de to og hvornår det er passende at have de to outfits på.

Hvad er forskellene?

Den primære fysiske forskel mellem et jakkesæt og en smoking er forekomsten af satin. En traditionel smoking har satin detaljer rundt omkring på f.eks. knapper, jakkelommen og en satinstribe langs buksebenet. Jakkesæt har ikke disse detaljer. Dog er der mange moderne smokings, som er begyndt at undlade satin, eller i hvert fald mindske forekomsten af den på de nævnte steder.

En anden fysisk forskel er at man ofte bærer en butterfly sammen med en smoking, hvor man til jakkesæt bærer slips. Derudover har smokingjakker typisk ingen slidser. Ofte er linjerne mellem de to meget slørede, da moden ofte spiller ind.

Derfor er der nogle som også bærer slips til selvom det sjældent ses. Dette er mest anvendt for jakkesæt, da man traditionelt set skal bære en butterfly når man har smoking på.

Smoking er særligt til bryllup og lign.

Det er vigtigt at notere, at der er mere end bare fysiske forskelle mellem de to, da en smoking sender nogle andre signaler udadtil, i forhold til et jakkesæt. Mange mænd bruger det hver dag, og ligegyldigt om du er en af dem eller ej, så er det en social norm.

Du kan gå ned og handle mens du har jakkesæt på, og ingen vil tænke at det er mærkeligt. Hvis du har et jakkesæt på til dit bryllup f.eks., så er der også stor chance for at andre har, også selv om det ikke er deres bryllupsdag.

Meningen med en smoking er ikke at bare at klæde sig fint på og se godt ud; det er en del af det, men kun en del. Meningen er at fejre en speciel begivenhed ved at have noget specielt på, som man ikke har på alle andre steder, og her er det især til bryllupper og finere begivenheder at man bærer det.